Het Kerstpakket of eindejaarsgeschenk wordt traditioneel rond de feestdagen gegeven aan personeel of goede relaties en klanten. Het is een blijk van waardering. Tijdens de financiële crisis was er vaak geen ruimte meer voor een eindejaarsgeschenk. Maar nu is het kerstpakket weer helemaal terug. Naar schatting 6 miljoen mensen krijgen rond de feestdagen deze blijk van waardering.

Samenstellers van kerstpakketten

Werkgevers laten het kerstpakket doorgaans samenstellen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Samenstellers van kerstpakketten zijn echte specialisten. Ze hebben doorgaans een groot netwerk, kennen de leveranciers van food en non-food producten en laten zich jaarlijks inspireren. Bijvoorbeeld op dealerdagen of op een kerstpakketten beurs. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de samenstellers vaak al in maart bestellingen ontvangen. Dit gaat door tot halverwege december.

Kerstpakketten verpakking

Houten Plank kerstpakket

Kerstpakketten worden doorgaans feestelijk verpakt. Dat kan in een speciale kerstdoos, in een luxe tas, in een mand, op een houten plank of in een "op maat" verpakking. Het oog wilt ook wat en daarom worden producten in het Kerstpakket vaak gesorteerd op kleur. Populaire kleuren zijn rood, zwart, goud en groen. Daarnaast is het mogelijk om thema-pakketten samen te stellen. Italiaans, Spaans, oosters, of een biologisch thema. Of een kerstpakket met lokale producten… Dit zijn zomaar een aantal leuke ideeën voor het kerstpakket.

Inhoud kerstpakket

De inhoud van het kerstpakket verschilt. De werkgever kan kiezen voor een traditioneel of een origineel kerstpakket. In brochures van kerstpakketten leveranciers kan je heel veel ideeën opdoen. Vaak terugkerende producten in het pakket zijn food producten zoals wijn, speciaal bier, kaas, chocolade en noten. Daarnaast is er ruime keuze uit non-food producten, waaronder boeken, glazen, huishoudelijke apparatuur, spellen, tassen en cosmetica producten. Trends in het jaar 2019 zijn de soundbar, airfryer en de rolkoffer. Naast trendy producten kan je met het kerstpakket een goed doel ondersteunen. Denk hierbij aan Kika, Oxfam Novib of Pink Ribbon. Ook kan je kiezen voor een kerstpakket met maatschappelijk verantwoorde producten of met producten die duurzaam gefabriceerd (plasticvrij) of emissievrij vervoerd zijn.

Het is niet meer van deze tijd om een cadeaubon als kerstpakket te geven. Er wordt verwacht dat de werkgever z'n best doet om iets moois te laten samenstellen. Hieruit blijkt waardering. Aan de andere kant probeert de werkgever om in het kerstpakket de identiteit van het bedrijf terug te laten komen.

Onderzoek

Ieder jaar verschijnen er onderzoeken over het werkgeversgedrag met betrekking tot kerstpakketten en eindejaarsgeschenken. In 2019 blijkt dat de gemiddelde prijs van het kerstpakket ongeveer 50 euro is. Op het wensenlijstje van werknemers staan gadgets en woondecoratie hoog genoteerd. Werkgevers kiezen steeds vaker voor duurzame kerstpakketten of pakketten waarin een goed doel wordt ondersteund.

Kerstpakket Fiscaal vriendelijk

Het kerstpakket is fiscaal vriendelijk. In 2019 mag een bedrijf voor maximaal 1,2% van de totale loonsom van de organisatie aan onbelaste verstrekkingen en vergoedingen aan uw medewerkers schenken. Het gemiddelde bedrag dat aan kerstpakketten wordt uitgegeven zou in 2020 wel een hoger kunnen gaan worden. Werkgevers mogen hun werknemers per 2020 namelijk hogere onbelaste vergoedingen geven. Dan mag een werkgever 1,7 procent over de eerste vier ton aan extraatjes als kerstpakketten en bedrijfsuitjes besteden. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over het drempelbedrag personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken.

Kerstpakkettenbeurs

Kerstpakkettenbeurs

Om samenstellers van kerstpakketten te informeren over de laatste trends en nieuwe producten, wordt jaarlijks de Nederlandse Kerstpakketten Beurs georganiseerd. Deze beurs bestaat al 30 jaar en wordt sinds 10 jaar in Expo Houten gehouden. Op de beurs staan ±130 bedrijven met producten die thuis horen in het kerstpakket.